Recepty
TRADIČNÝ KRÉTSKY DAKOS
Ingrediencie:
- 4 ks suchárov (paximady)
- 3 ks zrelé paradajky
- 150 g syru Feta, alebo 150g krétskeho syru Mizithra
- 8 PL extra panenského olivového oleja Terra Creta PDO
- Oregano
- Soľ
- Mleté čierne korenie
Postup:
- Sucháre navlhčíme vodou, asi 1 PL vody na 1 suchár.
- Paradajky narežeme zospodu a nastrúhame na strúhadle (na najjemnejšom). Dostaneme tak paradajkovú šťavu so zrniečkami. Šupku vyhodíme.
- Vo väčšej miske pomiešame paradajky, olivový olej, soľ a čierne korenie podľa chuti.
- Na sucháre nanesieme paradajkovú zmes, na vrch dáme pomrvený syr Feta alebo krétsky syr Mizithra.
- Dakos posypeme oreganom a pokvapkáme extra panenským olivovým olejom Terra Creta PDO .
BRUSCHETTA S PARADAJKAMI A BAZALKOU
Ingrediencie:
- 2 paradajky nakrájané na malé kocky
- 6 listov z bazalky nakrájané na drobno
- ½ červenej cibuľky nakrájanej na malé kocky
- štipka soli
- štipka čerstvo namletého čierneho korenia
- 2 lyžice extra panenského olivového oleja
- chlebík, alebo iné pečivo
- 1 strúčik cesnaku
Postup:
- Nakrájané paradajky zmiešame s nakrájanou cibuľkou a bazalkou, pridáme soľ a čerstvé mleté čierne korenie. Zalejeme extra panenským olivovým olejom. Ochutnáme…. ak je potrebné dochutíme ešte soľou alebo korením. Necháme chvíľočku odpočívať, aby sa chute spojili.
- Chlebík si nakrájame na 1 cm hrubé plátky a opečieme na grile, alebo v hriankovači. Keď bude pekne svetlo-hnedo opečený, preložíme ho na tanierik a jemne potrieme cesnakom.
- Na chlebíky položíme vrstvu paradajok a pokvapkáme so šťavou, ktorá sa nám vytvorila z paradajkovej šťavy a oleja.
- Na záver môžeme pokvapkať ešte Extra panenským olivovým olejom.
KAROBOVÉ SUŠIENKY
- 350 g špaldovej múky hladkej
- 150 g práškového cukru
- 130 g masla
- 2 vajcia
- 1/2 vrecka vanilkového cukru
- 15 g karobového prášku
Postup:
- Všetky ingrediencie spolu zmiešame a vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme aspoň 2 hodiny odležať v chlade.
- Cesto rozvaľkáme a vykrajujeme.
- Pečieme v rúre pri 160 oC cca 10-12 min.
MAKOVÁ TORTA
Suroviny na korpus:
- 6 žĺtkov
- 140 g mletého maku
- 200 g práškového cukru
- Sneh so 6 bielkov
Suroviny na plnku:
- 200 g mletého maku
- 150 g práškového cukru
- 1 vanilkový cukor
- 1 dcl mlieka
- 2 smotanové šľahačky
- 2 stužovače
Postup:
- Zmiešame žĺtka s cukrom a makom a jemne ručne primiešame sneh z bielkov. Pečieme 170 stupňov, horný dolný ohrev cca. 30-35 min.
- Suroviny na plnku (mak, cukor, vanilkový cukor a mlieko) spolu troška povaríme a necháme úplne vychladnúť.
- 2 šľahačky vyšľaháme s 2 stužovačmi a zmiešame ručne s makovou plnkou. Necháme v chladničke stuhnúť (cca. 1 hod) a až potom plníme.
- Keď korpus vychladne, rozrežeme na dve časti a potrieme lekvárom (podľa chuti kiwi, slivka).
- Plnku dáme do stredu (troška menej)a aj na vrch. Posypeme postrúhanou bielou čokoládou, alebo pokvapkáme bielou roztopenou čokoládou.