Karob

Karob sú struky (plody) stromu Rohovníka obyčajného (Ceratonia siliqua). Táto stále zelená rastlina sa hojne pestuje už 4-tisíce rokov v oblasti Stredozemného mora a juhozápadnej Ázie. Karobové struky sú zelené, neskôr čokoládovo hnedé, 10 až 30 cm dlhé, 1,5 až 3,5 cm široké a asi 1 cm hrubé.
Karob je bohatý na bielkoviny, minerály a vitamíny. V strukoch karobu je vo veľkom množstve zastúpený horčík, vápnik, železo, fosfor, nikel, vitamíny A, B, B2, B3 a D. Zároveň je prírodným zdrojom aminokyselín a vlákniny.
Karob, ako zdravá náhrada kakaa neobsahuje žiadne stimulačné látky (v kakau sa vyskytuje kofeín a teobromín) a nespôsobuje alergiu. Karob neobsahuje skoro žiaden tuk, preto má nižšiu kalorickú hodnotu ako kakao. Karob vykazuje výrazne nasládlú chuť oproti kakau, ktoré v surovom stavu chutná horko a je nutné ho osladzovať. Jeho vôňa je veľmi špecifická, niekedy býva prirovnávaná k vôni po datliach.

Zobrazujem výsledky 1–10 z 11