Recepty

TRADIČNÝ KRÉTSKY DAKOSDakos 

Ingrediencie:

  • 4 ks suchárov (paximady)
  • 3 ks zrelé paradajky
  • 150 g syru Feta, alebo 150g krétskeho syru Mizithra
  • 8 PL extra panenského olivového oleja Terra Creta PDO
  • Oregano
  • Soľ
  • Mleté čierne korenie

Postup:

  1. Sucháre navlhčíme vodou, asi 1 PL vody na 1 suchár.
  2. Paradajky narežeme zospodu a nastrúhame na strúhadle (na najjemnejšom). Dostaneme tak paradajkovú šťavu so zrniečkami. Šupku vyhodíme.
  3. Vo väčšej miske pomiešame paradajky, olivový olej, soľ a čierne korenie podľa chuti.
  4. Na sucháre nanesieme paradajkovú zmes, na vrch dáme pomrvený syr Feta alebo krétsky syr Mizithra.
  5. Dakos posypeme oreganom a pokvapkáme extra panenským olivovým olejom Terra Creta PDO .

 

 

BRUSCHETTA S PARADAJKAMI A BAZALKOU 

Bruschetta

Ingrediencie:

  • 2 paradajky nakrájané na malé kocky
  • 6 listov z bazalky nakrájané na drobno
  • ½ červenej cibuľky nakrájanej na malé kocky
  • štipka soli
  • štipka čerstvo namletého čierneho korenia
  • 2 lyžice extra panenského olivového oleja
  • chlebík, alebo iné pečivo
  • 1 strúčik cesnaku

Postup:

  1. Nakrájané paradajky zmiešame s nakrájanou cibuľkou a bazalkou, pridáme soľ a čerstvé mleté čierne korenie. Zalejeme extra panenským olivovým olejom. Ochutnáme…. ak je potrebné dochutíme ešte soľou alebo korením. Necháme chvíľočku odpočívať, aby sa chute spojili.
  2. Chlebík si nakrájame na 1 cm hrubé plátky a opečieme na grile, alebo v hriankovači. Keď bude pekne svetlo-hnedo opečený, preložíme ho na tanierik a jemne potrieme cesnakom.
  3. Na chlebíky položíme vrstvu paradajok a pokvapkáme so šťavou, ktorá sa nám vytvorila z paradajkovej šťavy a oleja.
  4. Na záver môžeme pokvapkať ešte Extra panenským olivovým olejom.

 

 

KAROBOVÉ SUŠIENKYKarobové-sušienky

  • 350 g špaldovej múky hladkej
  • 150 g práškového cukru
  • 130 g masla
  • 2 vajcia
  • 1/2 vrecka vanilkového cukru
  • 15 g karobového prášku

Postup:

  1. Všetky ingrediencie spolu zmiešame a vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme aspoň 2 hodiny odležať v chlade.
  2. Cesto rozvaľkáme a vykrajujeme.
  3. Pečieme v rúre pri 160 oC cca 10-12 min.

 

 

MAKOVÁ TORTAMaková-torta-

Suroviny na korpus:

  • 6 žĺtkov
  • 140 g mletého maku
  • 200 g práškového cukru
  • Sneh so 6 bielkov 

Suroviny na plnku:

  • 200 g mletého maku
  • 150 g práškového cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 1 dcl mlieka
  • 2 smotanové šľahačky
  • 2 stužovače

Postup:

  1. Zmiešame žĺtka s cukrom a makom a jemne ručne primiešame sneh z bielkov. Pečieme 170 stupňov, horný dolný ohrev cca. 30-35 min.
  2. Suroviny na plnku (mak, cukor, vanilkový cukor a mlieko) spolu troška povaríme a necháme úplne vychladnúť.
  3. 2 šľahačky vyšľaháme s 2 stužovačmi a zmiešame ručne s makovou plnkou. Necháme v chladničke stuhnúť (cca. 1 hod) a až potom plníme.
  4. Keď korpus vychladne, rozrežeme na dve časti a potrieme lekvárom (podľa chuti kiwi, slivka).
  5. Plnku dáme do stredu (troška menej)a aj na vrch. Posypeme postrúhanou bielou čokoládou, alebo pokvapkáme bielou roztopenou čokoládou.

 

 

 

 

 

BizStudio-lite Theme by SketchThemes